Kétfaktoros hitelesítés bevezetése a NEPTUN rendszer oktatói és hallgatói web-es eléréséhez

2023.10.15-től a Széchenyi István Egyetem megerősítve adataik védelmét egy úgynevezett kétfaktoros hitelesítést (2FA, azaz Two Factor Authentication) vezet be a NEPTUN rendszer hallgatói web-es eléréséhez. Ez egy olyan biztonsági beállítás, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy második biztonsági réteget adjanak a fiókjukhoz.

 

A módszer két különböző információs elemből áll. Az első része minden esetben a felhasználónév és a jelszó megadása, a második része egy dinamikusan változó elem, mely maga a 2FA token. Ezen két elem kombinálása biztosítja a rendszerbe történő bejelentkezést, hasonlóan a már működő banki biztonsági belépésekhez. Ebben a folyamatban, ha egy tényező hibás vagy hiányzik, akkor a felhasználót nem lehet hitelesíteni, és sikertelen lesz a bejelentkezése a rendszerbe. Használatának előnye, hogy abban az esetben, ha illetéktelen személy hozzá jut a felhasználó jelszavához, akkor a kétlépcsős azonosítás megakadályozza a rendszerbe való belépést. Ezen lehetőség használatával a felhasználók jobban tudják védeni adataikat.

A funkció használatához a felhasználónak rendelkeznie kell egy telepített ingyenes telefonos vagy asztali alkalmazással. Az alkalmazást a funkció használata előtt kell telepíteni.

A telefon platformot azért érdemes elsődlegesen használni, mert nem kötött helyhez, ugyanazzal a telefonnal/alkalmazással tud belépni bárhol is használná a web felületeket.

FIGYELEM! A kétfaktoros hitelesítés a mobil applikációban nem működik, ezért a Neptun fejlesztői megoldásáig a mobil applikáció használata Egyetemünk esetén nem lehetséges.

Három ingyenes telefonos alkalmazás érhető el Androidon a Google Play-en és IOS-en is az App Storeban. A regisztráció folyamata a https://neptun.sze.hu/images/2FA/2FAleírás.pdf linken érhető el.

 

Google Autenthicator:

Android: https://play.google.com/store/search?q=google+authenticator&c=apps&hl=hu

IOS:https://apps.apple.com/hu/app/google-authenticator/id388497605

Microsoft Authenticator

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.azure.authenticator&hl=hu

IOS: https://apps.apple.com/hu/app/microsoft-authenticator/id983156458?l=hu

NISZ Hitelesítő:

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.innobile.niszauth&hl=hu

IOS: https://apps.apple.com/hu/app/nisz-iteles%C3%ADt%C5%91/id1603444961?l=hu2.1.2.

 

Javasolt asztali alkalmazás

Az egyik legelterjedtebb az a „FortiToken Windows”, de manapság a jelszó menedzserek is képesek már ezeknek a kulcsoknak a tárolására. A „FortiToken Windows”-t a Microsoft Storeból lehet letölteni.

Kérjük a bejelentkezéssel kapcsolatos problémákat az egyetemi központi hibabejelentőben, a https://help.sze.hu oldalon az "informatikai hibák kezelése" menüben jelezzék. Az "új hibajegy" oldalon a címzett és sablon mezőkben a "Neptun-2FA probléma" elemet válasszák ki. A problémák a neptun-2fa@sze.hu e-mail címen is bejelenthetők.

NEPTUN rendszer - NEPTUN system


 

Oktatásszervezés Eseménynaptára