Állattenyésztő mérnöki MSc
A mesterképzési szak megnevezése: állattenyésztő mérnöki
A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség
oklevélben szereplő megjelölése:
– végzettségi szint: mesterfokozat (magister, master; rövidítve: MSc)
– szakképzettség: okleveles állattenyésztő mérnök
– a szakképzettség angol nyelvű megjelölése: Master in Animal Sciences
Képzési terület: agrár
A mesterképzésbe történő belépésnél előzményként elfogadott szakok:
Teljes kreditérték beszámításával vehető figyelembe: az állattenyésztő mérnöki, mezőgazdasági mérnöki, vadgazda mérnöki alapképzési szakok.
A bemenethez "a mesterképzésbe való felvétel feltételei" alapján (lásd alább) meghatározott kreditek teljesítésével elsősorban számításba vehető szakok: a növénytermesztő mérnöki, természetvédelmi mérnöki, gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki, informatikus és szakigazgatási mérnöki, környezetgazdálkodási agrármérnöki, élelmiszermérnöki, mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki, biológia, környezettan alapképzési szakok, valamint állatorvosi osztatlan, egységes mesterképzési szak.
A "a mesterképzésbe való felvétel feltételei" alapján (lásd alább) meghatározott kreditek teljesítésével vehetők figyelembe: továbbá azok az alap- vagy mesterfokozatot adó alapképzési szakok, illetve a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény szerinti főiskolai vagy egyetemi szintű alapképzési szakok, amelyeket a kredit megállapításának alapjául szolgáló ismeretek összevetése alapján a felsőoktatási intézmény kreditátviteli bizottsága elfogad.
A mesterképzésbe való felvétel feltételei: A hallgatónak a kredit megállapítása alapjául szolgáló ismeretek – felsőoktatási törvényben meghatározott – összevetése alapján elismerhető legyen legalább 60-84 kredit a korábbi tanulmányai szerint az alábbi ismeretkörökben: természettudományi, természeti erőforrások, mezőgazdasági ismeretek, gazdasági és gazdálkodási ismeretek. A mesterképzésbe való felvétel feltétele, hogy a felsorolt ismeretkörökben legalább 60 kredittel rendelkezzen a hallgató. A legalább 60 kredit elismerése esetén az intézmény előírhatja, hogy a legfeljebb további 24 kreditet – a felsorolt ismeretkörökben – a hallgató a mesterfokozat megszerzésére irányuló képzéssel párhuzamosan (a felsőoktatási intézmény tanulmányi és vizsgaszabályzatában meghatározottak szerint) szerezze meg.
A képzési idő félévekben: 4 félév
A mesterfokozat megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 120 kredit
Az alapozó ismeretekhez rendelhető kreditek száma: 10 – 20 kredit;
A szakmai törzsanyaghoz rendelhető kreditek száma: 30 – 54 kredit;
A differenciált szakmai anyaghoz rendelhető kreditek száma: 30 – 35 kredit;
A szabadon választható tantárgyakhoz rendelhető kreditek minimális értéke: 6 kredit;
A diplomamunkához rendelt kreditérték: 30 kredit.
A gyakorlati ismeretek aránya: az intézményi tanterv szerint legalább 30%.
A mesterképzési szak képzési célja, az elsajátítandó szakmai kompetenciák: a képzés célja olyan okleveles állattenyésztő mérnökök képzése, akik természettudományos, agrár-műszaki, élelmiszergazdasági, termék-feldolgozási és állattudományi ismereteik birtokában képesek az állatitermék-termelés, feldolgozás, értékesítés, szakmai feladatai megoldására, továbbá az állattenyésztés területén tervező, szintetizáló kutatási és innovációs tevékenység végzésére. A végzettek alkalmasak tanulmányaik doktori képzés keretében történő folytatására.
a) A mesterképzési szakon végzettek ismerik:
– az állatitermék-termelés, feldolgozás, értékesítés elméletét és gyakorlatát,
– az állatitermék-előállítás minőségi, élelmiszerbiztonsági, környezetvédelmi előírásait, jogi és közgazdasági szabályozó rendszerét,
– az állattenyésztés természettudományi alapjait,
– az állatvédelem, és állat-egészségügyi igazgatás szabályait,
– a korszerű állattartási technológiákat,
– az állatjóléti előírásokat.
b) A mesterképzési szakon végzettek alkalmasak:
– az állati termékek termelési, feldolgozási és értékesítési folyamatainak tervezésére, szervezésére és irányítására,
– az innovációs folyamatokban történő alkotó részvételre,
– új technológiák és módszerek kidolgozására és bevezetésére,
– a termelőüzem agroökológiai potenciáljához optimális megoldások kifejlesztésére és önálló megvalósítására,
– az állattenyésztési ágazatok technológiai változatainak kimunkálására,
– komplex technológiai rendszerek kidolgozására és azok adaptálására,
– a gazdasági állatfajok tenyésztő-nemesítő munkájának tervezésére, irányítására,
– az állattenyésztés, a kutatásfejlesztés és a szaktanácsadás koordinációjára,
– vidékfejlesztési feladatok ellátására,
– önálló kutatás végzésére a természettudomány és az agrártudomány területén.
c) A szakképzettség gyakorlásához szükséges személyes adottságok és készségek:
– jó probléma-felismerési és megoldási készség,
– fejlesztői és tervezői szemlélet,
– szervezőképesség,
– rendszerszerű, kreatív gondolkodásmód,
– motiváltság az ismeretanyag folyamatos bővítésére, az új ismeretek alkalmazására,
az ökológiai szemlélet fejlesztésére,
– önálló munkavégzésre való alkalmasság,
– szakmai véleményalkotás és annak hatékony kommunikálása,
– információ-felhasználási, -elemző és döntéshozatali képesség,
– környezettudatos magatartás,
– a környezetvédelmi előírások betartatása,
– természet– és élőhelyvédelem iránti fogékonyság,
– szakmai felelősségtudat,
– alkalmasság az együttműködésre, kellő gyakorlat megszerzése után vezetői
feladatok ellátására.
A mesterfokozat és a szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretkörök:
- Az alapképzésben megszerzett ismereteket tovább bővítő, mesterfokozathoz szükséges kötelező alapozó ismeretkörök 10-20 kredit:
alkalmazott genetika, termelés-élettan, biokémia, élelmiszerkémia;
- A szakmai törzsanyag kötelező ismeretkörei 30-54 kredit:
takarmánygazdálkodás, takarmánynövény termesztés, gyephasznosítás, állattenyésztési biotechnológia, speciális állattenyésztés, tenyésztésszervezés tenyésztési programok, legeltetéses állattartás, állattartási technológiák, szaporodásbiológia, járványvédelem, állatvédelem és állategészségügyi igazgatás, állattartó telepek tervezése, építése és üzemeltetése, tejfeldolgozás, húsfeldolgozás, élelmiszerminőség és -biztonság, ágazati ökonómia, élelmiszer- marketing, humánerőforrás management.
- A szakmai törzsanyag kötelezően választható ismeretkörei 30-35 kredit:
ökologikus állattenyésztés, állatfajok szaporításának speciális kérdései, állati termék minősítésének módszere, társ- és hobbiállat tenyésztése, haltenyésztés és akvarisztika, sportlótenyésztés-lovassportszervezés;
A képzéshez kapcsolt szakmai gyakorlat követelményei: a szakmai gyakorlat időtartama legalább 4 hét, amelyet a felsőoktatási intézmény tanterve határoz meg.
Idegennyelv-ismeret követelményei:
A mesterfokozat megszerzéséhez államilag elismert legalább középfokú C típusú nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű érettségi bizonyítvány, illetve oklevél szükséges bármely olyan élő idegen nyelvből, amelyen az adott szakmának tudományos szakirodalma van.